İnşaat m2 maliyeti 2024

İnşaat m2 maliyeti 2024 yılı için yapılacak yapının sınıfına ve projesine göre değişiklik gösterse de ortalama bir m2 fiyat hesaplamak kabaca mümkün. Konuya hızlıca göz atalım, bakalım 2024 inşaat maliyeti ortalama ne kadar?

2024 inşaat m2 maliyeti

Hesaplama yapmak için öncelikle olmazsa olmazımız yapılacak işin projesini incelemektir. Kesin bir fiyat bilgisi için bu şarttır. Ama diyelim ki biz kesin hesap değil de yaklaşık bir maliyet çıkartacağız, aşağıdaki gibidir! Daha detaylı fiyat bilgisi için 2024 MALZEME VE İŞÇİLİK M2 FİYAT LİSTESİ sayfamıza bakabilirsiniz!


 

inşaat m2 maliyeti

 

inşaat m2 maliyeti

 

inşaat m2 maliyeti

İnşaat maliyeti hesaplama

Öncelikle şunu hemen belirtmeliyiz ki inşaat maliyeti hesaplama işini mühendisler, mimarlar yada profesyonel firmalar yapmalıdır. Bir inşaat işinde maliyetler her dönemde önemli olmuş ve işin kalitesini etkilemiştir. Bu yüzden binaları ve diğer yapıları inşa ederken kullanılacak malzemelerin kalitesi yapılacak inşaatın fiyatını doğrudan etkilemektedir! Peki sadece malzemeler mi fiyatı etkiler? İşin yapım aşamasında çalışacak olan yetiştirilmiş mimar, mühendis, usta ve diğer işçiler de işçilik kalitesini etkileyecektir.

inşaat m2 maliyeti

İnşaat m2 maliyeti ne kadar?

Bu soruya cevap verebilmek için aşağıdaki listede bulunan maddelerin tutarlarını hesaplamamız lazım. Şimdi şöyle dediğinizi duyar gibiyiz, "iyi ama bunları hesaplayabilseydim web sayfanızda ne işim var?" Evet haklısınız! 

Ancak maalesef bu maliyetleri hesaplamak için inşaat mühendisi, mimar, inşaat teknikeri yada kendini çok geliştirmiş bir inşaat ustası olmanız gerekir! Bizim buradaki amacımız bu yazıyı okuduktan sonra genel bir izlenim edinip firmamızın çalışma prensiplerini anlamanız. Böylece bizimle iletişime geçebilir ve profesyonel destek alabilirisiniz!

  • Arazi maliyeti
  • Belediye ve ruhsat / iskan alma işleri
  • Diğer vergiler
  • Yapıda kullanılacak malzemelerin kalitesi
  • İşçilik kalitesi

Yukardaki kalemlerin toplamı bize sonucu verecektir. Ama hiç merak etmeyin, zaten Özyurt İnşaat olarak sizin yerinize bu hesaplama işlerini analiz edip, hesabını yapıp rapor halinde fiyatlandırma yapacaktır.

Bir projenin maliyeti hangi ana unsurlardan oluşur?

Bir inşaat projesinin maliyetinin yüzdelik oranları, projenin türüne, büyüklüğüne ve yerel koşullara bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle inşaat maliyeti şu ana kalemlerden oluşur:

BİR İNŞAAT PROJESİNİN MALİYETİNİN YÜZDELİK ORANLARI

PLANLAMA VE TASARIM MALİYETLERİ

Bu kalem genellikle proje maliyetinin %1 ila %5 arasını oluşturur.

İNŞAAT MALZEMELERİ MALİYETİ

Bu kalem, projenin türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle proje maliyetinin %30 ila %40'ını oluşturur.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ

Bu kalemin oranı, iş gücü piyasasının yerel koşullarına ve projenin türüne bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle proje maliyetinin %20 ila %30'unu oluşturur.

EKİPMAN VE ARAÇ KİRALAMA MALİYETLERİ

Bu kalem, projenin büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle proje maliyetinin %5 ila %10'unu oluşturur.

YÖNETİM VE GENEL GİDERLER MALİYETLERİ

Bu kalem, proje yönetimi, vergiler, sigorta, finansman giderleri, lisans ücretleri ve diğer harcamalar gibi kalemleri içerir. Genellikle proje maliyetinin %10 ila %15'ini oluşturur.

Yine de inşaat maliyetleri projeye özgüdür ve yukarıdaki yüzdelik oranlarının herhangi bir proje için doğru olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapmanız gerekebilir.

İnşaat birim maliyetleri

Yukarıda da belirttiğimiz üzere temel fiyatlandırma için bazı verilere ihtiyaç vardır! Genel bir değerlendirme yapılırsa maliyet hesaplamaları için şu 6 faktör önemlidir.

Bir inşaatın maliyetini hesaplamak için şu temel faktörlere bakılır:

  1. Malzeme maliyeti: İnşaat için gereken malzemelerin fiyatı ve miktarı.
  2. İşçilik maliyeti: İnşaat işçilerinin ücreti ve saatleri.
  3. Müteahhit maliyeti: İnşaatın yapılması için kiralanacak ekipmanlar ve müteahhit ücretleri.
  4. İşletme maliyeti: İnşaat sırasında gereken enerji, su, yakıt vb. giderler.
  5. Vergi maliyeti: İnşaatın yapılması ile ilgili vergi giderleri.
  6. Proje yönetim maliyeti: Proje yöneticilerinin ücreti ve diğer proje yönetimi ile ilgili giderler.

Bu faktörler arasındaki denge ve maliyetlerin gerçekçi bir şekilde belirlenmesi inşaatın toplam maliyetini doğru bir şekilde hesaplamaya yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır! İçerisinde reklam, küfür, şiddet bulunan yorumlar yayınlanmaz! Ayrıca içerisinde telefon mail vb iletişim bilgisi olan yorumlar da yayınlanmaz!
Destek için arayın (0545-391-58-48) yada mail atın! (ozyurt.insaat.dekorasyon@gmail.com)