Dış Cephe Mantolama Masrafları Nasıl Paylaşılır?

Bu yazımızda Dış Cephe Mantolama Masrafları Nasıl Paylaşılır ve Bölünür? Dış Cephe Mantolama Masraflarını Kim Ne Kadar Öder? Mantolamada Ücretler Dairelere Nasıl Dağılır? Mantolama daire başına nasıl hesaplanır? gibi çokça merak edilen soruları cevaplamaya çalışacağız. 

Hepimizin bildiği gibi bina yada konutlarımızı dış cephe mantolama yaptırmak vaz geçilmez bir ihtiyaç oldu. Müşterilerimizden gelen ve en sık karşılaştığımız sorulardan biri ise "Dış cephe mantolama masrafları kat malikleri arasında nasıl pay edilir?" sorusu. Konuya hemen adım adım ve hızlı bir yanıt verelim.

  1. Yönetim kurulu toplanır ve mantolama kararı alınır
  2. Herhangi bir firmayla anlaşarak sözleşme imzalanır.
  3. Sözleşme tutarı mantolama masrafı kat malikleri tarafından arsa payına göre ödenir. 
İşin aslı da şudur. Binada ortak kullanım alanları (cephe, rögar, merdiven boyu boya vs, elektrik ve aydınlatma işleri, bahçe düzenleme vb.) tüm yerlerin masrafları aslında arsa payına göre kat malikleri arasında bölünerek pay edilir ve ödenmesi istenir.

Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir. Daire başına düşen tutarın ödenmemesi durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre dava açılabilir ve ya icra takibi başlatılabilir.

Daha detaylı bilgi isteyenler için kat malikleri kanununun ilgili maddesini aşağıda belirtiyoruz. Dikkatlice okursanız eğer binada yapılacak tüm masrafların nasıl paylaşılacağı yazıyor.

dış cephe mantolama masrafları nasıl paylaşılır?
Madde 72 – (Ek: 14/11/2007-5711/22 md.) 

Toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanır. 

Blok kat malikleri, toplu yapı temsilcileri ve geçici yönetim kurulu kararları, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır. 

Kat malikleri, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümlerinin veya kendilerinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemekten kaçınamazlar. 

Söz konusu kanun maddesi gereğince, mantolama masrafı dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölüm sahiplerinden genel gider alacağı kapsamında tahsil ediliyor. 



46 yorum:

  1. 420metre dış cepe montalama malzeme kac lira

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, maalesef biz mantolama malzemesi satmıyoruz. Malzeme+işçilik yada sadece işçilik teklif alabilirsiniz. Teklif almanız için keşif şarttır. Bizi arayarak keşif isteyebilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Sitede oturuyorum.dairem 80metre karedir. Arakattayım.mantolama yapilirsa diger dairelerle ayni ucreti mi verecegim.Digrr daireler 2, 3 cephelidir.benim aradadır sadece balkon duvarlari var o da cok dar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yazımızda da bahsettiğimiz gibi binalarda, apartmanlarda sitelerde fark etmez, tadilat ve mantolama giderleri tapu senetlerinde bulunan arsa payına göredir. Tabi yönetim tarafından aksi bir karar alınmaz ise. Tabi yönetim de bu kararı kafasına göre alamaz. Toplantı yapıp sizlerin imzasını alması lazım. Mesela siz m2 ye göre pay edilmesini isteyebilirsiniz! Ama bunun için çoğunluğun oyu gerekecektir. Kolay gelsin.

      Sil
  3. Merhaba iyi akşamlar. Bizim bir dükkan var ve binada 2 dukkan 6 daire var toplam olarak. Mantolama yapılacak fakat benim dükkanın arka cephesi hariç her yeri cam. Sadece 7 8 metre duvar var. Daire sahiplerinin yüzeysel ölçüm olarak daha fazla ve ben daire sahipleri ile aynı ücreti ödemek istemiyorum. Bu ödemeyi yapmasam sadece m2 olarak ödeme yapmak istesem ve gerekirse dava açılsa bana ne gibi bir yarar ya da zarar olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle zaten eşit ödeme diye bir şey olamaz! Yukarıdaki yazıları acele etmeden düşüne düşüne okursanız sizde farkına varırsınız. Ancak arsa payı diye bir şey var ona göre ödeme alınır. Haa bu demek değil ki dükkan yada bi daire düşünün hiç cephesi yok! Ama arsa payı olduğu için ödeme yapmak zorunda. Bunu şöyle düşünün. Sizin dükkan 500bin TL iken mantolama yapılınca değer kazanıyor. 600bin TL oluyor gibi gibi... İşin aslı kat malikleri kanunu bulup okumalısınız. Aslında mantolama masraflarını paylaşma konusundaki anlaşmazlıkları avukatlara sormak daha doğru olur. Sonuçta burası bir inşaat firması ;)) Kolay gelsin...

      Sil
    2. Teşekkürler cevap için

      Sil
    3. Umarım faydalı olmuşuzdur. Kolay gelsin...

      Sil
  4. Merhaba 5 daire mantolama çatı ve iç boya yaptıracağız.Arsa payları 3 dairenin 40\160 iki dairenin 20\160.bu iki daire tek kişiye ait. Arsa payına bakarsak 4 e mi bölünecek masraflar.Kentsel dönüşüme girince de hesap bu mu olacak?? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, işte çok güzel ve detaylı sorulmuş bi soru. Gerekli bilgiler verilmiş. Keşke herkes sizin gibi soru sorsa. Arsa paylarına bakacak olursak; 40/160=%25 ve 20/160=%12,5 yapar. Ve evet kentsel dönüşümde de bu pay üzerinden ödeme yapılır. Yani örneğin 3milyon tutuyorsa bina yapılması, 3milyon x 0,25=750bin tl 40/160 lık daireler, 3milyon x 0,12,5=375bin 20/160 lık daire başına para düşer. Bu maaliyet paylaştırma mantolama da da böyledir. Kolay gelsin.

      Sil
  5. Merhabalar bizim evimiz bodrum kat montalama yalıtım olmadığı için evd eküf rutubet var he bide odamdan su hattı geciyordu bizde dün biriyle anlaşıp temele kadar kazıldı ve boru iptal olup montalamaya başlancak ama sorun şuki belediye izni lazımmış bizim sonradan haberimiz oldu belediyeyi aradık yarın görüşmeye gelicekler herhangibi bir ceza verilirmi molozlarıda harfiyatla anlaşıp attırdık molozda yoktur etrafta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence belediyeyi aramakla yanlış yapmışsınız. Çok lazımsa onlar gelip sizi bulsun bence. Belediye izin konusu biraz sıkıntılı. Sayfamızda konuyla alakalı yazı mevcut. Ancak bulamazsanız google a "mantolama belediye izin alma" yazarsanız ilk sırada çıkan yazıyı okuyun derim. Ceza kesseler bile o kadar yüksek kesmezler.

      Sil
  6. Merhaba apartman mantolaması yapılırken kullanılan elektrik masrafını kim karşılar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, niye sizin binada priz yok mu? tabiki de yönetim veya bina.

      Sil
  7. Üstat,mantolama ücreti işi yapana nasıl yapılır...yani yönetim mi anlaşma yapar yoksa tek tek kat malikleri mi? Ödeme direkt muhatap işi yapan mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, o mesele anlaşmaya bağlı. Bazı firmalar dairelerden tahsil ederken biz yönetimden ( dikkat ediniz yönetim şahıs değildir!) tahsil ederiz.

      Sil
  8. Merhaba yalnızca kendi dairemiz için dış cephe mantolama yaptırabilir miyiz? Komple dış cephe yaptırmasak da kendi dairemiz için gerekli verim sağlanır mı, evin duvarlarındaki rutubet ve küflenmeler önlenir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daireniz alt katta ise dıştan, değilse içten mantolama yaptırabilirsiniz! Küfü rutubeti engelleyebilir. Ancak sadece sizin dairenizi mantolama yapmanız tabi ki de tüm binayı yapmakla aynı derecede verimli olmaz. Ama bina mantolama yaptırmayacaksa ve önünüzdeki yıllarda da bu pek mümkün görünmüyorsa mantolama yaptırmanın faydasını da görürsünüz. Daha sonra bina mantolama kararı alırsa yaptığınız alanın fiyattan düşülmesini istersiniz!

      Sil
  9. Tahsilat işlemini firmanın yapma hakkı varmıdır, teşekkür ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar. Bu sorunuzun cevabı yapılan anlaşmaya ve de sözleşmeye bağlıdır. Firma sizden tahsilat yapmasa bile yönetimden yapar, yönetimde sizden yapar. Siz en iyisi direk ödemenizi yapın gitsin. Kolay gelsin!

      Sil
  10. Merhaba yönetim karar almış hatta malzemeler bile gelmiş ama ben maddiyattan dolayı onay veremedim vermedim imza falan atmadım. Ve iznim yok diyelimki yapıldı ve ben vermesem ne olur. Cezası varmi. İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, maalesef ki çoğunluk karar aldıysa kanuni yönden buna uymak zorundasınız. Bu en son seçenek olsa da bu seçenek mevcut. Yani yapılan işin tutarını ödemez iseniz yönetim sizi mahkemeye verip haciz edebilir.

      Sil
  11. İyi günler mantolama yapılırken dükkan üstü olup çikma payı bulunan dairelerin alt çıkma kısim ile dükkan iç kisimdan tavan yalitimi istemesi normal mi böyle bir uygulama var mı ücretin diğer ara katlarla aynı ücretlendirilmesini talep ediliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler, mantolama yapılırken herşey talep edilebilir! Ancak herşey ortak ödenmez. Çıkma altları dış cepheye dahildir ve bunlar aynı dış cephe mantolamada olduğu gibi tapudaki arsa payına göre hesaplanarak pay edilir. (zaten dış cephe mantolamanın tüm metajı da arsa payı üzerinden hesaplanır!) yalnız bir dairenin tabanı yani dükkanın tavanına denk gelen kısmı dış cepheye dahil değildir! Buradaki metrajı daire sahibi kendi öder. Kolay gelsin...

      Sil
  12. Mantolama için 18 dairenin kaçının onayı gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantolama ve diğer tüm kararlar için dairelerin %51 çoğunlukla onayı gerekir. yani 10 daire onay verirse geri kalanı uymak zorundadır. Saygılar...

      Sil
  13. Merhaba 6 katlı bir dairenin 1 katında oturuyorum binanın yanında 2 katlı müstakil bina var bu bina benim konutun dış cephesini kapattığı için rutubete Maruz kalmıyorum ama üstümdeki 4 kat rutubet alıyor ve binaya montolama yapılacak bendende ücret isteniyor ama brnim daire me her hangi bir işlem olmayacak ücret talep etme hakları varmı benden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, maalesef binadaki genel harcamalar ortaktır, sizin hiç cepheniz olmasa dahi tapudaki arsa payına göre ödeme yapmanız gerekir. Yoksa sizin dediğiniz gibi olsa idi rögar tıkanınca çatı katındakiler hiç ödemezdi. ;))

      Sil
  14. Merhaba. Bir apartmanda mantoloma yapilacak yerler cogunluk karari ile mi alinir? Ornegin bodrum kat ve cati lar. Bodrumun ustunde daire degilde dukkan var ise bodruma yine de mantoloma yapilmasi gerekir mi. Tesekkur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bodrum katların tavanını kastediyorsanız bunlar genel dış cephe mantolamaya girmez! Yani kısacası buranın parası burayı yaptırmak isteyenden alınır. Ama dış cepheler mantolama oluyorsa oralar arsa payına göre bölüştürülür.

      Sil
  15. En alt kat ta oturuyorot evin 80 met kare ust katın ikiiyandan cıkma var yönetim 35 bin daire istiyor bilgi almak istiistiyorum lütfen bil, Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygı değer Trabzonlu abim, telefonda cevapladım. Dediğim gibi olacak. Kolaylıklar dilerim.

      Sil
  16. Merhaba 9 katlı binanın 1. katında oturuyorum. ( zeminin üstü) Mantolama yapıyoruz. Ödeme planı çıkarırken çıkmalarda yapılacak mantolama masrafını 1. Katlara bölüştürmüşler. 1. katta toplam 4 daire var. Bizim ve üstteki dairelerin arsa payı eşit. Çıkmaların bize ödetilmesi doğru mudur? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, mantolama yapılmadan önce alınan kararda aksine bir madde yok ise arsa paylarına göre ödeme alınır. Kat malikleri kanunu bu şekilde. Ama daha detaylı bilgi lazım olursa bir avukata danışmanızı önerir hayırlı günler dileriz...

      Sil
  17. 4 kat 4 pay 2 çatı katı 6 pay
    Yanda bir cephe iki kat kapatan apart var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm masraflar arsa payına göre bölünür. Yan cephenin olup olmamasına yada sizin dairenizin cephesinin olup olmamasına bakılmaz. Daha fazla detay için bir avukata başvurmanızı öneririz. Kolay gelsin.

      Sil
  18. 5 katlı bir binada oturuyoruz. 1. Kat hariç (diğer 4 kattan biraz az) 4 katın arsa payları eşit. 4. Katta oturan ben dışında diğer ev sahipleri aralarında anlaşıp mantolama yaptırmak için bir firmayla anlaşmış. Ancak gider arsa paylarına göre bölünmemiş, itiraz etmeme rağmen firma işe başladı. Bu durumda ben ödeme yapmazsam ne olur? Yanıtınız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm masraflar arsa payına göre bölünür. Daha fazla detay için bir avukata başvurmanızı öneririz. Kolay gelsin.

      Sil
  19. merhaba 6 kat binamız var. Binanın sol tarafı metrekare olarak biraz büyük . Ama Cephesi binanın sağ tarafındaki dairelerine göre (kaplanacak alan) küçük. Yani binanın metrekaresi düşük olan dairelerin kaplanacak alanı büyük . Üst tarafta 2 adet dubleks var. Mantolama için herkesin aynı fiyatı ödemesi normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm masraflar arsa payına göre bölünür. Daha fazla detay için bir avukata başvurmanızı öneririz. Kolay gelsin.

      Sil
  20. Merhaba binanın komple çatısı yapılacak daireler 110metre kare yalnız iki daire 75 metre kare dükkanlarda 30metre 50metre 100metre kare olarak değişiyor paylaşımda arsa payinami bakilacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, üstteki yazımızda da dediğimiz gibi paylaşımlar oy çokluğu ile alınmış aksine bir yönetim kararı yok ise arsa payına göre yapılmalıdır. Daha detaylı bilgi için bir avukata başvurmanız gerekebilir. Saygılarımızla...

      Sil
  21. Merhabalar
    Yönetim bizden habersiz karar almış montalama yapmaya bizde mecbur uymak zorunda kaldık herhangi bir imza filan atmadık ödeme için cıkan tutarı daire başına böldüler yani benim evin m2 azken diğer kişiler ile aynı tutarı ödüyorum ve firma senet yaptı buna şuan nasıl itiraz edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna önce itiraz etmeniz gerekirdi. Şimdide edebilirsiniz ancak daha zor olur artık. Konuyla alakalı detaylı bilgi için bir avukata danışmanızı öneririz.

      Sil
  22. mrb ben beş katlı on daireli bir evde oturuyorum bina komple yalitimliydi yalnız yandaki bina yıkılınca bir duvar bos kaldı o tarafta oturan komşular yalıtım yaptırmak istiyor ve bunun ortak gider oluğunu söylüyor benim evimle hiç alakası yok o duvarın bu durumda bende ücret vermek zorunda miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bununla alakalı bir avukata danışmanız daha sağlıklı olur. Ancak bizim bildiğimiz kadarıyla dış cephe ortak alana girer ve ortak masraf demektir. Siz yine de bi avukata danışın.

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır! İçerisinde reklam, küfür, şiddet bulunan yorumlar yayınlanmaz! Ayrıca içerisinde telefon mail vb iletişim bilgisi olan yorumlar da yayınlanmaz!
Destek için arayın (0545-391-58-48) yada mail atın! (ozyurt.insaat.dekorasyon@gmail.com)